JP Larsson AB

JP Larsson AB – Org.nr: 559339-7663

Fotografi från blockaden av JP Larsson AB i Danderyd, 2023-03-31. 
Foto: Solidariska Byggare

För ett drygt halvår sen fick Solidariska byggare in det första fallet med en mellanhand som kallar sig Tomas. Den gången var det en målare från Uzbeksitan som lurats på en månadslön. Tomas som själv är rysktalande och enligt uppgift från Lettland ignorerade fackföreningens krav på förhandling och förlikning.

En månad senare dyker nästa arbetare upp som blivit lurad av Tomas. Den här gången är arbetaren från Ukraina. Objektet är en villa i Södertälje och medlemmen har skrivit tidrapporter på formulär märkta J.P. Larsson AB. Solidariska byggare kallar därför bolaget till förhandling. I telefonsamtal påstår sig bolaget först inte känna till någon Tomas. Inte heller kommer man till förhandlingar.

I början på det här året kontaktar ytterligare två ukrainare Solidariska byggare. De visar bilder från arbetet med en husgrund på en exklusiv adress i Danderyd. Solidariska byggare kontaktar på nytt J.P. Larsson AB. Inte heller nu kommer bolaget till förhandling.

I slutet av mars kontaktas Solidariska byggare av ytterligare en ukrainsk byggnadsarbetare som tillsammans med tre andra arbetat på objektet i Danderyd utan att få full betalning.

31/3 genomför Solidariska byggare en blockad på objektet. Huvudentreprenören reagerar mycket snabbt och tvingar J.P. Larsson AB till ett omedelbart möte. Efter mötet kvarstår fortfarande en rad frågetecken kring förhållandet mellan ”Tomas” och bolaget, men nya förhandlingar är inbokade. Med huvudentreprenörens hjälp kommer lönerna för Danderyd på ett eller annat sätt betalas ut.

Läs mer om oseriösa aktörer som är satta i blockad på vår svarta lista.