Rapport från blockader 26/5

Rapport från fredagens blockader i Stockholm

09.30 Först ut på Lidingö för att kräva löneskulder från Rusab AB på sammanlagt 200 000 kr åt tre medlemmar.

Av en slump sprang vi direkt på platschefen. Inom tio minuter hade vi ett löfte från uppdragsgivaren att betala ut allt på måndag.

11.00 Brf Karlskronaviken i Rönninge. På plats träffade vi bulgariska och rumänska arbetare. Genom de samlade språkkunskaperna hade vi bra kontakt med samtliga. Ingen jobbat på objektet längre än några veckor. Ett tydligt varningstecken på att folk inte får ut sina löner.

Master industry och Björntråden AB skyller löneskulderna på varandra. De kan inte ens bestämma sig för vem som är överst i entreprenörskedjan.

12.30 Byggarna i takt AB. Bolaget ansvarar för ombyggnationen av en kontorsbyggnad. Medlemmarna har varit anställda som ”konsulter” för 120 brutto i timmen och bott på bygget. Den sammanlagda skulden över 150 000 kr.

Bästa här var en polsk målare som först blev asarg när vi kom in. Men som när vi till slut lyckades förklara vad det handlade om ville hjälpa till som tolk.

”Det är förjävligt att folk inte får ut sina löner!”

14.30 Vårholmsbackarna, Vårberg. Två medlemmar från Centralasien har blivit lurade på lön för arbete utfört på adressen. Medlemmarna har en utförlig bevisning i form av fotografier från arbetet och sms-konversationer med ”Janis”.

Här vet vi nu att THP Group är huvudentreprenör. Ingen från ledningen på plats. Det här följer vi upp på måndag.


Publicerat

i

av